maanantai 27. lokakuuta 2014

differences between Finland and America

- Amerikassa kaikki on isompaa: massiiviset jenkkiautot, valtavat ruoka-annokset, kauppojen ruokapakkaukset (kuten maitotonkat, jotka ovat usein tilavuudeltaan 1 gallona, mikä vastaa litroissa lähes 4 litraa), monen kilon painoiset koulukirjat, yli litran kokoiset hanajuomat...

- Ruokakulttuuri: Kun Suomessa keskitytään syömään viisi kertaa päivässä, Amerikassa useimmat nuoret ja aikuiset pitävät snack taukoja joka välissä. Ruoanlaitossa ei säästellä suolan, sokerin tai rasvan käytössä, kaiken voi ostaa kaupasta valmiina, leipominen tapahtuu kaupan valmispakkauksista, drive thru löytyy lähes joka pikaruokapaikan yhteydestä sekä hanajuomien refill on usein ilmaista, juomasta useinmiten puolet on jäitä ja hanavettä juodaan vain harvoin. Ulkona syödään paljon useammin kuin Suomessa, mutta usein iltaisin perhe kokoontuu yhdessä syömään ja keskustelemaan päivän tapahtumista. Syödessä ei käytetä veistä, vaan kaikki mahdollinen syödään käsin ja muutoin saakin sitten haarukan kanssa tapella ja yrittää saada ruokansa paloiteltua.

- Autoilu: Oli päämääränä sitten tien toisella puolella sijaitseva kauppa tai läheinen ravintola, autolla kuljetaan ihan joka paikkaan. Nuoret saavatkin ajokortin Wisconsinissa jo 16-vuotiaana ja monella nuorella on oma autonsa. Suomesta poiketen oikeaa ajokorttia ei saada heti, vaan ensin saadaan harjoitusajokortti.

- Dollarit ja verot: Amerikassa rahayksikkönä on USA:n dollarit, itsepalvelukassat on yleisiä, kaupoissa tuntuu koko ajan olevan jotkin alennusmyynnit käynnissä ja verot lisätään vasta kassalla (jotka on huomattavsti matalammat kuin Suomessa, Wisconsinissa veroprosentti on tällä hetkellä 5,5%). 


- High School: Pukukoodi (meidän high schoolin tärkeimmät säännöt on ei naruolkaintoppeja tai sormenpäiden yläpuolelle jääviä hameenhelmoja, ei avoimia kaula-aukkoja, alusvaatteet eivät saa missään olosuhteissa näkyä vaatteiden alta ja sopimattomat kuvat tai teksit vaatteissa on kiellettyjä), erilainen tyyli (lenkkarit, leveelahkeiset farkut, ilmaispaidat, koulun vaatteet, urheiluvaatteet, yoga pantsit, legginsit) eikä ulkonäköön panosteta niin paljon kuin Suomessa. Kouluruoka on maksullista ja epäterveellistä, opettajat ovat enemmänkin kavereita (siitä huolimatta viralliset nimitykset Ms., Mrs. tai Mr. ja sukunimi perään), koeviikkojen sijaan koulussa on lähes joka päivä quizeja ja testejä sekä isot kasat kotiläksyjä ja suurin osa oppilaista käyttää kansioita. Matikantunneilla mun graafinen laskin on saanut aikaan paljon wow-kommentteja, koulu on iso osa nuorten elämää (itse koulu, clubit, urheilu, kilpailut, läksyt) ja omasta koulusta ollaan ylpeitä eikä pelätä näyttää sitä kuuluisaa high school spiritiä.

- Tapaamiset: Usein ihmiset ehdottelee paljon, että olisi kiva hengailla ja viettää aikaa yhdessä, mutta usein suunnitelmat jäävät vain suunnitelmien tasolle, jos ei itse ota asiaa puheeksi ja varmista, että sovittu tapaaminen on yhä voimassa.

- Nuorten asema: USA:ssa lukioikäisiä kohdellaan vielä kuin lapsia ja säännöt on paljon tiukempia, kuin useimmilla Suomalaisilla nuorilla.

- Alkoholi: Nuoret ei juo Amerikassa niin paljon kuin Suomessa, eikä juomista pidetä coolina. Juominen aloitetaan yleensä vasta collegessa ja huumeet on yleisempiä kuin Suomessa. Alkoholin ikäraja on 21.


- Elämänasenne: Elämään suhtaudutaan rennommin, ihmiset on useinmiten todella ystävällisiä ja hymyileväisiä, small talk kuuluu jokapäiväiseen elämään, asioita kuvaillaan usein liioittelevilla sanoilla, kuten "amazing", "I love you" on sanonta, jota hoetaan päivittäin, ihmiset on ylpeitä omaavistaan taidoistaan ja jopa niistä pienimmistäkin asioista saadaan kunnon draamaa ja puheenaihe päiväkausiksi aikaiseksi.  

- Amerikka on maailman napa: Monet ihmiset eivät koskaan ole poistunut muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaa kaupunkia pidemmälle omasta kotikaupungistaan, lentokone ja juna ovat monelle vielä kokemattomia liikennevälineitä, isänmaallisuuden huomaa joka paikassa liehuvista Amerikan lipuista ja ihmiset puhuvat useinmiten vain englantia ja jo kahden kielen osaaminen, saatika mun viiden eri kielen osaaminen, saa ihmiset epäuskoisiksi.

- Uskonto: Monille kirkko ja uskonto on tärkeä osa jokaista päivää ja viikkoa ja kirkossa käydään useinmiten vähintään kerran viikossa. Mun host perhe on tämän suhteen poikkeuksellinen, nimittäin mun perhe ei ikinä käy kirkossa, joten en tätä osaa Amerikasta pääsee näkemään tai kokemaan.


- Suihku: Suihkussa käydessä seisotaan usein ammeessa ja hanoista pitää erikseen vääntää kahta eri hanaa, kuuman ja kylmän veden hanoja, jotta veden lämpötilan saa sopivaksi.

- WC: Vessanpönttö vedetään sivusta ja julkisilla paikoilla on paljon vessoja, jotka vetävät itse itsensä.

- Sähkö: Valokatkaisimet ovat pieniä vipuja, jotka liikkuvat ylös ja alas sekä töpselit ovat erilaisia.

- Ikkunat: Ikkunoiden sälekaihtimet sijaitsevat usein ikkunan ulkopuolella, huoneen sisäpuolella, ja ikkunan voi avata nostamalla alhaalta ylös ikkunan alempaa puoliskoa.

- Äänieristys: Taloissa äänieristys on usein super huono ja talot on muutenkin rakenteeltaan heikompia kuin Suomessa.

- Kokolattiamatot on todella yleisiä ja useimmissa kodeissa pidetään kengät jalassa sisälläkin.


Kuvat: WeHeartIt

- Eri mittayksiköt: Ei metrit vaan jalat, kilometrien sijaan käytetään maileja, lämpötila ilmoitetaan Fahrenheit-asteissa, massat paunoissa ja unsseissa.

- Televisiosta tulee usein lääkemainoksia monen minuutin sivuvaikutusluetteloiden kera ja sitten on nämä jatkuvat vaalimainokset, joissa ehdokkaat mainostavat itseään ja yirttävät saada muut ehdokkaat näyttämään huonommilta.

- Eri juhlapyhät: Halloween, Thanksgiving, joululahjat avataan joulupäivänä 25. joulukuuta, Martin Luther King's Day, Valentine's Day, St. Patrick's Day...

- Karkit: Amerikkalaisen kaupan karkkihyllystä löytyy kasoittain erilaisia suklaapatukoita, viinikumeja ja Skittles tyyppisiä hedelmäkarkkeja, mutta salmiakki, Fazerin jumbo-pussien tyyliset karkit ja irtsarit puuttuvat.

- Maasto: Maasto on todella kumpuilevaa, muttei vuoristoista, täälläpäin on paljon maissipeltoja ja järvet on todella harvassa.

Koiria ei useinmiten lenkitetä.

- Nettiyhteys: Toimivan wi-fi:n löytäminen kodin ulkopuolella on usein haastavaa.

- Kotipuhelimet: Lähes kaikista kodeista löytyy kotipuhelin, eikä matkapuhelinta välttämättä kanneta koko ajan mukana.

8 kommenttia:

 1. Siis onks joissai Starbuckseiski drive thru? Joka päivä oppii jotai uutta.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amerikassa kirjaimellisesti lähes joka pikaruokaravintolalta löytyy oma drive thrunsa ja sitten on nämä vähän harvinaisemmat kahviloiden autokaistat, kuten Starbucks :D

   Poista
 2. Ihana ja selkeä postaus, tosi kiinnostavaa lukea näistä eroista! :)

  VastaaPoista
 3. Oih gurr, rakas Simbuli <3 Nice post, keep the pictures coming, koska tä on nii kiva stalkkauspaikka (omg, oonko ainut jonka suomi-letkeys vammaa) ;) satuin just kattoon tuubista Wisconsinis olleen Annan reportin asiasta, aika paljon yhteistä aka täsmää, hahha ;D Pitäis varmaan tehä Sveitsistä saman tyyppine jossai välis, koska paljon huvittavaa matskua riittää.. :D Take care & Love you always, bestie! : ) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rakas Rosiitta! :-) Samat sanat sulle, aina yhtä kiva lueskella sun blogia ja kattella upeita Sveitsi-maisemia. Itekin oon ton videon nähny ja voin kyllä todeta, et aika lailla samoja eroja oon huomannu oman Wisconsinissa oleskeluni aikana. Ja tee, ois super kiva kuulla minkälaista siellä Sveitsissä on, kuitenkin ihmisille vähän tuntemattomampi kulttuuri kun tää jenkkikulttuuri :D Ikävä mun ihanaa ystävää, oot tärkee!<3

   Poista
 4. Ootko kysyny miks ne ei ota kenkiä pois sisällä? :D Entä miks koiria ei ulkoiluteta?? Miten ne sitten tekee tarpeensa ja saa tarpeeksi liikuntaa? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun host perhehän on sinänsä poikkeustapaus, koska meidän talossa otetaan kengät pois jalasta sisälläkin niin kuin Suomessa. Amerikassa on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka tepastelee sisällä kengät jalassa ja tähän on lukematon määrä eri syitä: jotkut haluaa pitää kengät jalasassa likaisten lattioiden takia tai koska tietää, että on lähdössä ulos piakkoin. Kyseessä on myös kulttuuriero, tapa, johon ihmiset on täällä tottunu. Koirat on useinmiten suurimman osan päivästä ulkosalla, joten lenkitystä ei nähdä tarpeellisena. Suuremmissa kaupungeissa oon kuitenkin nähny ihmisten lenkittävän koiriaan, mutta täällä "maalla" en niinkään.

   Poista