maanantai 15. syyskuuta 2014

Weston High School


Yksi vaihtarin tärkeimmistä tehtävistä vuoden aikana on käydä koulua ja osallistua paikallisen high schoolin tunneille. Mun high school on pieni, noin sadan oppilaan Weston High School. Samassa rakennuksessa kuitenkin toimii myös peruskoulu, joten oppilaita on noin 300 sekä peruskoululaiset että lukiolaiset mukaan laskettuna. Koululla on mun lisäksi myös toinen vaihtari, meksikolainen poika. Yleisesti ottaen ihmiset on ollu tosi ystävällisiä ja host siskon lisäksi olen saanut jo muutamia kavereita cheerleader-joukkueen ohella. Ensimmäiset päivät meni melko lailla host siskoa seuratessa ja muiden opastuksen avulla, vaikka koulu onkin todella pieni. Mulla kun on tunnetusti huonoin suuntavaisto ikinä, niin onnistuin ensimmäisen koulupäivän aikana eksymään useaan otteeseen. Ei siinä mitään, opettajat ymmärsi hyvin ja kaikki oli tosi auttavaisia ja näytti mulle, mitä mistäkin löytyy ja miten mikäkin toimii. Nyt kahden viikon koulunkäynnin jälkeen osaan jo löytää tieni oikeaan luokkaan vain kolme minuuttia kestävän välitunnin aikana. Kouluvuoden aineet käytiin valitsemassa etukäteen ennen koulun alkua koululla host siskon kanssa. Lukuvuosi koostuu kahdesta semesteristä, lukukaudesta, jolloin lukujärjestys voi muuttua. Useimmilla oppilailla lukukärjestys kuitenkin pysyy samana koko vuoden ajan. Mulla koulupäivän aikana on yhdeksän periodia eli oppituntia, jotka toistuvat joka päivä samassa järjestyksessä. Koulupäivä on normaalisti 8:16-3:10, mutta koululla pitää olla jo 7:55 homeroomia varten, minkä aikana luokanohjaaja kertoo mahdollisista luokan asioista ja muuten vaan hengaillaan ennen koulun alkua. Perjantaisin oppitunnit on lyhennettyjä ja päästään kotiin jo 1:15. Maanantaisin ja torstaisin meillä on koulun jälkeen kahden tunnit cheerleading-harjoitukset, sekä perjantaisin koulun futisjoukkueen peli. Talvella pelaan koripalloa, jolloin koripallopelien lisäksi harjoituksia on lähes joka päivä. Lounaalle on varattu aikaa 30 minuuttia ja yksi oppitunti kestää vain 45 minuuttia, joten Suomen lukion 75 minuutin tuntien jälkeen oppitunnit tuntuu super lyhyiltä. Mulla lukujärjestys näyttää vuoden aikana tältä:

Speech
Digital Design (1st Semester)/ PE (2nd Semester)
Study Hall
US History 2
Lunch
Band and Choir
Pre Calculus
Human Anatomy and Physiology
Advanced Biology
(Yearbook)Kyseisistä kouluaineista vaihtarijärjestöni Exploriuksen/ICES kautta pakollisia aineita olivat English (Speech) sekä US History ja suosituksena oli ottaa lisäksi jokin tiedeaine, kuten matematiikka. Suomalaisella lukiollani ei ollut mitään vaatimuksia vaihtovuoteni opintoja koskien. Olen tykännyt tosi paljon mun lukkarista tähän asti. Speech on englannin kurssi, jossa käydään läpi puheen muodostumista, luetaan artikkeleita ja kirjoja (joita muuten pitää lukea vuoden aikana 80 tunnin ajan!!). Digital Design opastaa Photoshopin käytössä ja Study Hallin aikana saa tehdä läksyjä, opiskella, lukea kirjaa ja rentoutua. Amerikkalaiset high schoolit on kuuluisia epäterveellisistä kouluruoistaan, mutta voin iloisesti todeta mun high schoolin olevan poikkeus. Ruoka ei vieläkään yllä lähellekään Suomen koulujen terveellisen lounaan tasoa, mutta olin iloisesti yllättynyt, kun meidän koululla jokaisella lounaalla on salaattia, hedelmiä, maitoa ja suhteellisen terveellinen pääruoka. Ruoka on maksullista, $2,35 per ateria, mutta host perheeni tarjoutui maksamaan kouluruokailun puolestani. Mun ei siis tarvitse viedä kouluun eväitä, mutta jos en tykkää jostain ruoasta, voin myös pakata oman lounaan kotoa mukaan. Lounaan jälkeen on kuoro ja bändi, jossa soitan huilua. Olen nauttinut kuorosta ja bändistä kyllä tosi paljon, ihanaa että meidän koululla on tarjota molemmat tunnit! Iltapäivisin mulla on matikkaa, ihmisen anatomiaa ja biologiaa, jotka on kyllä tarjonnut haasteita enemmän kuin tarpeeksi. Yearbook suoritetaan käytännössä vapaa-ajalla, eikä kyseinen kurssi ole vielä alkanut, mutta odotan innolla valokuvaamista ja kirjan ulkoasun suunnittelua. Läksyjä ei mulle tule useinmiten ollenkaan, koska saan ne tehtyä oppituntien tai study hallin aikana. Sen sijaan testejä ja quizeja on ollut muutamia, joihin on pitänyt kyllä opiskella ihan kunnolla, muun muassa latinankielisiä kasviennimiä sekä ihmiskehon rakennetta ja toimintoja englanniksi, mutta kaikista on tullut arvosanaksi A. Koulu täällä Amerikassa ei siis mitään suurempia ongelmia ole tuottanut ja olen tykännyt koulunkäynnistä ja arjesta Wisconsinissa. Vaikka välillä koulunkäynti tuntuu raskaalta, tykkään siitä, että ilmapiiri on rento ja opettajat ja oppilaat ovat keskenään kavereita, virallisista Ms, Mrs tai Mr+sukunimi nimityksistä huolimatta.

Onnellinen ja kiireinen lukiolainen siis täällä Atlantin toisella puolella, joka alkaa pikku hiljaa sopeutua amerikkalaiseen kulttuuriin ja koti alkaa tuntua kodilta, perhe perheeltä.Vaihtovuoden lopuksi joudun tekemään maalauksen historian luokan kattopaneeliin, jossa on joitakin itseäni ja kotimaatani Suomea edustavia asioita. Hyvä idea, toivottavasti mun taiteissa lahjakas host sisko Abby auttaa mua toteuttaan mun suunnitelmat. 
Koulun maskotti, Silver Eagle
Kouluruokaa // Cheerleaderit ja koulun jalkapallojoukkueen pelaajat saavat joka perjantai kannustusviestin omaavia ruokalahjoja, kuten kuppikakkuja tai erilaisia karkkeja kannustuksena illan otelua varten. Tosi kiva idea ja piristää aina viikon vikaa koulupäivää!
Abby, minä ja AshleySchool song


Kouluun menen joka päivä host siskoni kyydillä, joten en ole vielä päässyt amerikalaisen koulubussin kyytiin. Ensi viikolla on kuitenkin luvassa Advanced Biologyn field trip, jolloin pääsen ensimmäistä kertaa ajelemaan koulubussilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti