torstai 24. heinäkuuta 2014

departure preparations

Kesäloma lähenee hurjaa vauhtia kohti loppua ja To Do -listani sen kuin vain lyhenee. Täytyy kyllä sanoa, että hoidettavia asioita on ollut enemmän kuin tarpeeksi, eikä tekemättömiä kotipäiviä ole paljoa tullut vieteltyä. Kokoan tähän postaukseen pientä listaa asioista, joita olen viime viikkoina ja kesäloman aikana hoidellut pois vaihtarin päiväjärjestyksestä. Hommaa on ollut paljon ja vielä monia asioita on kokonaan tekemättä, mutta kyllä mä ennen lähtöä kaikesta selviän.

1. Viisumi

Viime viikolla oli siis yksi kesän jännittävimmistä hetkistä edessä, kun kävin mun viisumihaastattelussa Helsingissä. Kaikki meni hyvin, viisumiasia on nyt kunnossa ja paperit ovat matkalla kohti meidän postilaatikkoa.

2. Ulkoasiainministeriölle matkustusilmoitus

Ilmoituksen tekeminen on nopeaa ja helppoa sekä täysin vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Jos vaihtovuoden aikana tulee eteen kriisitilanteita, on apu nopeammin ja helpommin saavutettavissa. Kaikkien maiden matkustusilmoituksen täyttämiseen pääset tästä.

3. Terveys

Viimeisimmätkin rokotetiedot on nyt lähetetty järjestölle eteenpäin ja aika hammaslääkäriin on varattu elokuulle, joten omalta osaltani kaikki terveysasiat ovat nyt kunnossa. Kävin myös apteekissa hakemassa kaikki tarvitsemani lääkeet vaihtovuotta varten.

4. Pankki ja poliisilaitos

Pankissa vierähti reilusti yli tunti, kun lähdettiin vanhempieni kanssa hoitamaan asioita: valuutanvaihto euroista dollareiksi, Visa Electron -kortin uusiminen, uusien nettipankkitunnuslukujen tilaaminen ja luottokortin rinnakkaiskortin hankkiminen. Poliisilaitokselta käytiin vielä tilaamassa henkilökortti, ettei passia tarvitse kuljettaa aina mukana henkilöllisyyttä todistettaessa.

5. Välttämättömät tarvikkeet

Matkalaukku ruumaan sekä lentokoneeseen käsimatkatavaroille, adapterit, jatkojohto sekä ulkoinen muisti kuvien säilyttämistä varten olivat minulle välttämättömiä ostoksia vaihtoa ajatellen. Vanha matkalaukku ei olisi selvinnyt tulevasta vaihtovuodesta eikä kaikki vaihdon aikana otettavat kuvat mahtuisi tavalliselle muistitikulle. Omaa tietokonetta en ole vielä ehtinyt ostaa, mutta myös sen ostaminen on edessä ennen maailmalle lähtöä.


6. Tarvikkeet matkalle

Matkalaukun nimilappu, matkalaukkuvyö, passin suojakannet, matkalaukkuvaaka, lentosukat, nukkumissetti (niskatyyny, korvatulpat, silmälaput) sekä uudet kuulokkeet helpottavat matkantekoa ja lisäävät matkustusmukavuutta. Teetätin myös paljon kuvia perheestä, ystävistä ja lähiympäristöstämme, joita voin sitten näyttää host-perheelleni ja katsella, kun ikävä yllättää.


7. Tuliaiset

Ja niitä tuli hankittua paljon!! Kaikkea suomalaista jokaiselle host-perheeni jäsenelle löytyy ja osa joululahjoistakin on jo ostettu. Tuliaisista kerron lisää sitten elokuussa, kun olen antanut ne hosteilleni.

8. Yhteydenpito host-perheeseen ja aluevalvojaan

Olen helmikuusta asti pitänyt aktiivisesti yhteyttä host-perheeseeni sähköpostin ja Facebookin välityksellä. On kyllä ihanaa, kun on saanut tutustua kunnolla etukäteen ja varsinkin host-siskoni kanssa ollaan juteltu viikottain. Lähetin myös aluevalvojalleni viestin, jossa kyselin hänen suunnitelmistaan meidän vaihtareiden varalle, ja että onko lähialueelle tulossa muita vaihtareita. Ja vaikka mun koulussa onkin vaan alle 100 oppilasta, niin pitäisi mun seuraan samaan kouluun liittyä toinenkin vaihtari Meksikosta! Mun aluevalvoja vaikutti aivan ihanalta ja tosi innokkaalta ja sillä oli kyllä vaikka ja mitä eri suunnitelmia tehtynä, kuten tervetulopiknik, retki Chicagoon ja käynti baseball-pelissä! 

9. Oppilaskirjoittaja

Explorius palkkaa joka vuosi muutamia vaihtareita kirjoittamaan juttuja vaihtovuodestaan ja mä olen tänä vuonna yksi niistä onnekkaista, joka saa kirjoittaa muutaman jutun vapaa-ajasta kavereiden kanssa ja harrastuksistani vaihto-vuoden aikana. Ihanaa, että saa kertoa muillekin kaikesta siitä, mitä pääsen vaihtarina kokemaan. Varsinkin kun tiedän, että aloitan syksyllä cheerleadingin yhdessä host-siskoni kanssa ja ajattelin ottaa huiluni mukaan USA:an, ei aiheenkaan etsiminen ole haastavaa.

10. Huonesiivous

Vimeisintä silausta mun siivoukselle en ole vielä tehnyt, mutta oon kerännyt lähes tulkoon kaiken irtaimiston mun hyllyiltä ja muilta tasoilta laatikoihin sekä lahjoittanut noin puolet vaatekaapista mun pikkusiskolle (ja lisää on tulossa!). Haluan, että mun vanhempien on helppo pitää mun vaihtovuoden ajan huoneeni puhtaana ja siistinä, ja on myös kiva tulla vaihdon jälkeen huoneeseen, jossa on tilaa myös niille uusille ostoksille.

11. Läksiäiset

Eilen pidettiin yhdessä kaveriporukan kesken läksiäiset ja vietettiin kunnolla aikaa yhdessä. Koska meidän kaveriporukasta neljä viidestä on lähdössä tänä syksynä vuodeksi maailmalle, piti läksiäiset pitää hyvissä ajoin. Syötiin superhyvää kakkua, herkuteltiin, pelattiin, kuunneltiin musiikkia ja nautittiin toistemme seurasta. Oltiin kaikki myös hankittu omat läksiäisvihot, joihin sitten piirtelimme, teippasimme kuvia, kirjoittelimme kirjeitä ja kaikkia muita asioita maan ja taivaan välillä. Vihkoa voi sitten tulevan vuoden aikana lukea ja muistella kavereita ja kaikkia rakkaita ihmisiä. Kyllä mun ihania ystäviä tulee niin ikävä, kiitos vielä ihanista läksiäisistä!


Paljon on siis ollut tekemistä ja blogin, harrastuksien sekä muiden uusien asioiden avulla pidän itseni kiireisenä vaihtovuodenkin aikana. Lähtö lähestyy koko ajan, enää 27 päivää lähtöön jäljellä. Ja voi kyllä, nyt alkaa jo pikku hiljaa jännittämään. Oon vaan koko ajan niin kiitollinen ja onnellinen, että juuri minä pääsen toteuttamaan unelmani, tutustumaan uusiin ihmisiin, kokemaan Amerikan! 

4 kommenttia:

 1. Mulla ihan sama meininki meneillään! Täytyy toivoa että muistetaan tehdä ja hoitaa kaikki tarpeellinen ennen lähtöä :D

  http://aili-in-the-usa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Mistä oot ostanut tuon matkatavara vaa'an? Semmonen löytyy omalta ostolistaltakin vielä, mutta en oo ihan varma, että mistä niitä saa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omani löysin Clas Ohlsonilta ja hintaa oli noin 20€. Tarjolla oli halvempiakin versioita, mutta ite halusin mahollisimman kevyen ja pienikokoisen vaa'an. Muita kauppoja ei kyllä nyt tuu mieleen, missä noita myytäis, mutta tuolta siis ainakin löytyy! :)

   Poista