perjantai 18. huhtikuuta 2014

Edmonton, Canada 1/2


Lähettiin sunnuntaina yöllä kolmen aikaan meiän lukion musiikinopettajan ja meiän lukiota käyvän Wendyn kanssa bussilla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää kahden tunnin yöunien jälkeen. Koko bussimatka käytettiin Wendyn kanssa toisiimme tutustumiseen ja juteltiin kaikesta mahollisesta. Lento Amsterdamiin kesti vaan pari tuntia ja se meni tosi nopeesti. Amsterdamissa jouduttiin ootteleen Calgaryn lentoo noin neljä tuntia, joten käytiin Starbucksissa (ja tällä kertaa mun nimi oli mukin kyljessä Linda :D) ja ostin vähän karkkia seuraavalle, yhdeksän tunnin lennolle Amsterdamista Calgaryyn. Toi ylipitkä lento olikin sitten aika tuskaa, kun mun vieressä (tai oikeestaan mun päällä) istu/makas/nukku sellanen tosi epäkohtelias ja itsekäs mies, joka vei kaks penkkiä ja löhös koko matkan ajan mitä ihmeellisimmissä asennoissa. Ruokaa tuli lennolla ihan koko ajan ja oli kyllä parhaat lentokoneruoat, mitä oon syönyt. Ruoat ja hyvät elokuvat siis pelasti mun lentomatkan.:) Calgarystä matka sitten jatku bussilla Edmontoniin ja koko kolmen tunnin bussimatkan ajan ikkunoista näky vaan peltoo, satunnaisia taloja ja tasasta preeriaa. 
Markus, Wendy ja minäAmsterdam

Kanadassa lentokentällä kaikilla työntekijöillä oli tollanen punanen liivi ja cowboy-hatun tapanen päähine:D


Codyn talo
Codyn isosiskon huone, jossa me Wendyn kanssa nukuttiin.

Sunnuntai: Edmontonissa kello näytti noin kuusi sunnuntaina illalla, kun saavuttiin Jasper Place High Schoolin pihaan, jossa meiän kanadalaiset jo oottikin meitä. Minä ja Wendy oltiin tosi onnekkaita ja yövyttiin tosi kivan kanadalaisen, Codyn luona. Heti illalla käytiin ravintolassa, jossa Alex, Codyn hyvä kaveri, toimii kokkina, syömässä, Codyn, Alexin, Edosan, Markuksen ja Wendyn kanssa. Söin kanasandwichin, joka oli kyllä niin taivaallista ja annos ihan valtava! Illalla tavattiin sitten vielä Codyn vanhemmat ja tutustuttiin niitten taloon. Jaettiin Wendyn kanssa huone, vaikka molemmille olis ollu omat, tosin sillon toinen olis joutunu nukkuun kellarissa. Eka kerta kanadalaisessa suihkussa oli haastava, siis miten kukaan saa sieltä suihkusta sopivan lämpöstä vettä. Aina oli joko liian kylmää tai tuli kuumaa! :D Muutenkin vessassa käynti oli yllätyksiä täynnä: vessa vedetään sivussa olevaa vipua työntämällä ja kaikissa hanoissa on erikseen kylmä ja kuuma puoli. So weird, mutta selvisin!!:D Yhdeksän tunnin aikaero alko illalla jo tuntua ja mentiinkin nukkuun jo joskus yhdeksän jälkeen.

Maanantai: Eka koulupäivä Jasper Place High Schoolissa alko joskus 8. Aamupalaks Codyn isä oli tehny amerikkalaisia pannareita ja vaahterasiirappia, ai että! Koulussa oli oppilaita noin 2400, ihan valtava määrä! Siisti koulu, kaikki jotenkin niin ystävällisiä ja sosiaalisia. Oppilaiden oma tila, Global Cafe, oli mun mielestä niin mahtava ja siellä tuli kyllä vietettyä paljon aikaa koko reissun aikana. Oppitunnit tuolla lukiossa kesti aina 80 minuuttia, oppituntien välissä oli vaan muutaman minuutin tauko siirtymiseen ja ruokavälitunti oli onneks melko pitkä (lähemmäs tunnin mittanen). Ekana päivänä päästiin käymään parilla oppitunnilla: social studies (eli historia - tosi rentoo, opettaja anto valmiit muistiinpanot, joissa oli muutamia aukkoja täytettäväks, ja tunnin loppuun elokuvan kattomista) ja english (Tällä tunnilla ei oikeestaan voitu osallistua sen tunnin kulkuun, kun ne oppilaat käsitteli näytelmää, jonka ne oli lukenu, koko tunnin). Molemmat tunnit oli niin rentoja, enkä kyllä huomannu, että oppilaille olis mitään läksyjä annettu. Käytiin kanssa koulukierroksella ja olihan se koulu ihan valtava! Koulun jälkeen käytiin heti pikasesti West Edmonton Mallissa, joka on siis maailman 5. isoin ostoskeskus. Siellä on vesi- ja huvipuisto, elokuvateattereita, ravintoloita, 800 liikettä ja kaikkee mahollista, mitä ostoskeskukselta voi pyytää! Heti ensimmäisenä tietty suuntasin Victoria's Secretille, Pink:iin, Hollisterille ja Abercrombie&Fitchille ja tarttuhan sieltä jo kaikkee ihanaa mukaan. Käytiin syömässä thaimaalaisessa Wok Box ravintolassa ja oli vaan niin hyvää. Rakastuin!:) Illalla pääsin vielä taekwondo-tunnille Alexin (Alex on harrastanut taekwondoa jo pienestä pitäen ja on siinä super hyvä, sillä on siinä mustan vyön kai kolmas taso.) Codyn ja Markuksen kanssa ja oli kyllä niin hauskaa ja se kävi ihan kunnon reenistä! Oli lihakset seuraavana päivänä kipeet ja oli kiva olla siellä sellasten pikkusten, alle 10 vuotiaitten kanssa, jotka oli niin paljon parempia kun mä.:D Mutta kanadalaisten ystävällisyys tuli kyllä tuolla tunnillakin ilmi, kun ne pikkutytöt tuli heti tervehtiin mua ja halus olla samassa ryhmässä mun kanssa. Illalla mentiin vielä Alexin luokse kattoon elokuvaa White House Down. Olin niin väsyny, että yritin vaan pysyy hereillä, vaikka Codykin vaan nukku siinä mun vieressä. Mutta ei elokuva, jossa Channing Tatum näyttelee, voi olla kauheen huono, joten pysyin hereillä lähes koko leffan!:D 


West Edmonton Mall
Wendy ja minäWendy ja minäWendy, minä ja Markus

Markus ja minä, taekwondo!Tiistai: Aamu alko ihanasti, kun Codyn isä oli tehny taas mahtavan aamupalan, omeletteja. Koulu alko heti 7 rock climbing (eli kalliokiipeily) tunnilla, jonne suunnattiin Codyn autolla suoraan aamupalalta. Kalliokiipeily oli kanssa niin siisti kokemus. Pysyteltiin Wendyn kanssa siellä hepoimmissa seinissä ja voi kyllä niissäkin oli meille haastetta ihan riittävästi. Eilisestä taekwondo-tunnista reisi- ja vatsalihakset oli ihan jumissa ja nyt sitten ylävartalon lihaksetkin saatiin kipeiks. :D Koulussa päästiin matikan tunnille ja tää tunti oli ehkä ainoo, jossa käytiin ihan kunnolla asiaa. Ei mitenkään erityisen vaikeita asioita käyty ja muistiinpanot oli muutamia aukkoja lukuun ottamatta taas tehty valmiiks. Tutustuin tuolla matikan tunnilla kiinalaiseen poikaan, joka oli asunu Kanadassa nyt puolitoista vuotta. Se vaan ihmetteli, että miten me kaikki suomalaiset voidaan olla niin hyviä puhuun englantia. Sain myös tietää kaikkee kiinalaisesta kulttuurista ja tavoista ja tääkin poika, Mike (kiinalainen nimi oli tosi vaikee, joten se oli päättäny käyttää Kanadassa helpompaa nimee) oli vaan niin ystävällinen ja kiva. Matikan tunnin jälkeen päästiin sign language tunnille (eli viittomakieli), jossa käytiin siis englannin kielen viittomakielen perusteita. Tuolla tunnilla törmäsin kanssa tosi hauskoihin tyyppeihin, jotka oli niin innoissaan suomen kielestä ja ne opetti mulle viittomakielellä vaate- ja ulkonäkösanoja, numerot 1-10 ja mun nimen. Oli tosi kiva ja ennen kaikkee rento tunti. Meille oli koulussa lounaat maksettu, muuten oltais jouduttu ottaan mukaan omat eväät tai ostaan jotain ruokaa koulusta. Koulun ruokalasta löyty niitä tosi epäterveellisiä vaihtoehtoja, mutta myös niitä terveellisiä. Ite otin sämpylän ja appelsiinimehun. Iltapäivällä sää oli niin kaunis ja lämmin, että lähettiin jokirantaan grillaileen, soittaan kitaraa, lauleleen ja viettään aikaa suomalaisten ja kanadalaisten oppilaiden kanssa. Ehkä ton matkan paras fiilis siihen mennessä oli, kun Cody avas sen auton kattoikkunan, laitto musiikin täysille ja ajettiin Edmontonin keskustassa ihanasta päivästä nauttien! Sain maistaa ekaa kertaa s'mores:ja (sulatettua suklaata ja grillattuja vaahtokarkkeja kahden keksin välissä) ja kaikkee muuta ihanaa, hyvää ruokaa. Illalla mentiin vielä keilaamaan ja mulla oli alottelijan tuuria ja voitin! Ihan mahtava päivä täynnä ohjelmaa ja musta alko tuntua siltä, että kaikki vaan tulee niin hyvin juttuun keskenään. 


Codyn isän tekemät aamupalat oli vaan niin huippuja! French toast, munakokkelia, melonia ja vaahterasiirappia:)

Minä ja Cody


Haha, terveellistä kouluruokaa!


Tyttö Alex, Alex, Cody ja Ana
Keskiviikko: Keskiviikkona osallistuttiin kuorotunnille ja oli tosi kiva nähdä, et miten se kuoro, missä Suomessa laulan, eroo kanadalaisen high schoolin kuorosta. Tän oppitunnin jälkeen osallistuttiin Kanadan alkuperäisväestön smudging-rituaaliin. Rituaalissa siis ikään kuin pestiin itsensä savulla ja tämän uskotaan puhdistavan sielua ja sydäntä. Toi oli kyllä kokemuksena jotenkin niin pysäyttävä. Rituaalin jälkeen mentiin kattomaan koulun kasvihuonetta, puutarhaa ja kaloja. Tuolla Jasper Place lukiossa oppilaat ja opettajat oli tehny koulun katolle kasvihuoneen, jossa kasvatettiin kaikenlaisia hyötykasveja, kukkia yms. ja koulun pihalla oli puutarha, jossa kasvo erilaisia hedelmäpuita, marjapensaita jne. Koululla oli myös oma kalojenkasvattamisakvaario, jossa koulun oppilaat oli siis kasvattanu kaloja. Mun mielestä oli tosi hienoo nähä, mitä kaikkee erilaista kouluissa vois tehä ja miten luontoo vois käyttää paljon monipuolisemmin hyväks opiskelussa. Loppu koulupäivä tehtiin meiän FinAl-projektia, eli tehtiin esitelmää kysymyksen "What makes a great school for all?" pohjalta.  Lounaan jälkeen lähettiin Edmontonin downtowniin, jossa oli lähinnä kaikkia ihania pikkuputiikkeja ja kahviloita. Tuolta keskustasta matka jatkui Edmontonin ranskankieliselle alueelle, jossa oli tarkotus mennä ranskalaiseen ravintolaan. Tää ravintola oli kuitenkin kiinni, joten jouduttiin tyytyyn aasilaista ruokaa tekevään Bul Go Gi House -ravintolaan, joka oli aivan kamala. Ootin mun ruokaa noin kaksi tuntia ja kun vihdosta viimein sain mun annoksen, kaikki muut oli jo syöny, enkä yhtään tykänny siitä ruoasta. Kaikissa niissä annoksissa oli se sama mauste, josta kukaan ei tykänny. Noh, nälkäsinä ja turhaantuneina lähettiin sitten Alexin luo viettään toista elokuvailtaa ja päädyttiinkin kattoon Paranormal Activity 4 (The Marked Ones). Säikähdin tosi monta kertaa ja mun ikänen Alexin pikkuveli, Andrew, kyseli koko ajan, että oonko ok. Alexkin tais pariin otteeseen kysästä, haha:D Mutta siis tää osa oli mun mielestä parempi kun se kolmas, ja tässä oli vielä aika yllättävä loppukin. Jälleen oltiin kotona Codyn luona tosi myöhään ja yöunet jäi tosi lyhyiks. Koulun akvaariot, kasviviljelmät, kasvihuone ja puutarha
Jasper Place High SchoolEi kommentteja:

Lähetä kommentti