lauantai 1. maaliskuuta 2014

get ready 3

Viime viikon torstaina Explorius järjesti kolmannen Get Ready tilaisuuden. Get Readyn aiheena oli tällä kertaa teini-ikäisenä ulkomailla ja tilaisuus oli vapaaehtoinen. Keväämmällä on sitten vielä yksi, kaikille Expon vaihtareille pakollinen, valmennustilaisuus. Aikasemmat Get Readyt on kestäny puolesta tunnista tuntiin, mut tää viimesin kesti lähemmäs kaks tuntia. 
     Tässäkin tilaisuudessa oli mukana entinen vaihtari, joka anto vinkkejä, kommentoi ja kerto omista kokemuksistaan. Mun mielestä entisten vaihtareiden kokemuksista on aina niin kiva kuulla! Tää valmennus oli jotenkin tunnelmaltaan ihan erilainen kun ne aikasemmat, jotenkin paljo rennompi. Okei, saattaa johtua siitä, et vanhemmat oli erikseen toisessa huoneessa eikä muiden Get Ready -tilaisuuksien tapaan meiän vaihtareitten kaa samassa tilassa. Aattelin nyt koota tähän meille tuleville vaihtareille muutamia vinkkejä, mitä saatiin tuolta Get Readystä. :)

- Älä vertaile Suomea ja maata, johon oot lähössä vaihtoon. Myöskään kaverin kanssa esim. perheiden tai sijotustietojen vertailu ei oo järkevää, koska aina löytyy se joku, jolla on vielä ihanempi sijotuspaikka, perhe jne. Itekkin sorruin vertaileen mun omia sijotustietoja ne saatuani muiden, entisten vaihtareitten sijotuksiin, mut uskokaa mua kun sanon, ei kannata. Kun keskittyy vaan siihen omaan perheeseen ja vaihtovuoteen ja elää hetkessä, niin vaihtovuodesta tulee varmasti just sun näkönen ja unohtumaton kokemus!

- Oma aluevalvoja on vaihtarille tärkee yhteyshenkilö. Mitä paremmissa väleissä oot sun aluevavojan kanssa, sitä parempi, koska aluevalvoja on se, jolle sä kerrot miten sulla oikeesti menee. Jos perheen kanssa kaikki ei sujukaan niinku pitäis tai sulla on vaihdon aikana jotain muita huolia, niistä kannattaa puhua aluevalvojan kanssa, koska sillon niille asioille voidaan yrittää löytää kaikille hyvä ratkasu. Ja toki jos sulla menee hyvin, niin aluevavojasta on varmasti myös kiva kuulla sun kuulumisia ja niistä hyvistä fiiliksistä.:)

- Useimmille vaihtareille tulee koti-ikävä tai kulttuurishokki jossakin vaiheessa vaihtovuotta. Sillon on tärkeetä yrittää keksiä itellensä tekemistä, yrittää sopeutua kohdemaan arkeen ja olla itelle tärkeiden ihmisten ja oman host-perheen kanssa. Kannattaa välttää kotiin soittamista, sillä sillon se koti-ikävä usein vaan kasvaa. Ja kannattaa aina muistaa, et se ikävä menee ohi ja uuteen kulttuuriin voi sopeutua. 

- Kun saavut sun kohdemaahan, ole itse aktiivinen, hymyile äläkä lukittaudu omaan huoneeseen. Usein se, et miten paljo ja miten hyviä kavereita vaihtari vaihtovuoden aikana saa riippuu paljolti omasta asenteesta ja aktiivisuudesta. Toki näin ei aina ole, mut varmasti hymyllä ja positiivisella, reippaalla asenteella pääsee jo pitkälle. Ja varmasti aika moni meistä suomalaisista pitää oman huoneensa oven kiinni aina kun mahollista, tai niin mä ainakin teen. :D Tätä kannattaa kuitenki välttää sitten vaihtovuoden aikana, koska esim. USA:ssa ei oo tapana pitää ovia kiinni tai ylipäänsä viettää niin paljo aikaa yksin omassa huoneessa. Sun host-perhe voi luulla, et sulla ei oo kaikki hyvin tai et ne on tehny jotain väärin, vaikka sä vaan tekisit läksyjä tms. Muutenki kannattaa viettää paljon aikaa sun host-perheen kanssa, eikä yksin omassa huoneessaan: niinhän sitä parhaiten sit tutustuu. ;)

- Puhu sun tuntemuksista ja suunnitelmista sun hosteille. Kun sä saavut vaihtarina perheeseen, ei kumpikaan osapuoli tunne toisiaan yleensä kauheen hyvin. Vaihtarin oiskin tärkeetä osata puhua omista tuntemuksistaan, et vältyttäis väärinkäsityksiltä yms. Jos on pahalla päällä tai väsyttää, kannattaa sanoo hosteille, et haluaa olla nyt hetken yksin, koska... tai jotenkin muuten ilmasta se, et nyt tarvii omaa aikaa. Ja jos on suunnitelmissa tuoda kavereita kylään tai lähtee johonkin, pitää hosteille aina kertoo, et mihin on menossa, kenen kanssa ja et millon on tulossa takasin ja tietty pyytää lupa. 

- Jos oot lähössä matkalle tai suunnittelet lähteväs vaikka vaan pariks päiväks sukulaisten luo käymään, muista kysyä lupa. Lupien kyseleminen kannattaa alottaa ajoissa, koska niitten saaminen saattaa kestää ja niitä pitää pyytää ainakin koulusta, vaihtarijärjestöltä ja totta kai sun hosteilta, jos et oo niitten kaa lähössä.   

Toivottavasti saitte tästä hyödillisiä vinkkejä.(: Näiden Get Ready -valmennuksien lisäks oon ite vähän tehny tutkimusta ja ottanu yhteyttä sähköpostilla pariin Wisconsin vaihtariin ja oon kyl saanu tosi paljo hyödyllisiä vinkkejä, kiitos tosi paljo Annalle ja Mirettalle!     2 kommenttia:

  1. Hyvä, että on ollut apua! :) Kysy ihmeessä lisää, jos joku lähtöön liittyvä juttu mietityttää! Omat kaverit on kuullu jo niin paljon vaihdosta, että niitä ei varmaan enää kiinnosta nämä asiat samalla tasolla ;)

    VastaaPoista
  2. Haha, joo kyselen sit jos mieleen tulee jotain tähdellistä kysyttävää:))

    VastaaPoista