tiistai 29. lokakuuta 2013

interview&get ready 1


Hain alunperin vaihto-oppilaaksi AFS:n kautta, mutta kyseisen järjestön paikat vaihtareille Amerikkaan olivat jo täynnä syyskuun alussa. Yllättyneenä siitä, että paikat olivat jo täynnä, lähetin nopeasti hakemukseni Exploriukselle. Onnekseni heillä paikkoja oli vielä jäljellä ja haastattelijani soitti minulle pian ajan haastatteluun, joka suoritettiin Tampereen Stockmannin kahvilassa. Haastattelu sovittiin vasta kahden viikon päähän soitosta, sillä halusin keskittyä kunnolla meneillä olleeseen koeviikkoon. Siinä sitten ehdin panikoida kaksi pitkää viikkoa ennen haastattelua. Kävin mielessäni kaikki mahdolliset kysymykset, jotka minulta voitaisiin kysyä. Luin myös monista eri blogeista vinkkejä haastatteluun valmistautumiseen. Haastattelu oli melko rento tilaisuus, ja huomasin panikoineeni aivan liikaa. Haastattelijani oli itsekin USA:ssa vaihdossa ollut nuori nainen. 
     Haastattelu alkoi lyhyellä tietopaketilla Exploriuksen historiasta josta sitten siirryttiin suomen- ja englanninkielisiin kysymyksiin. Unohdin jännitykseni ansiosta muutaman englanninkielisen sanan, mutta onnistuin aina jotenkin kiertämään ne toisilla ilmauksilla. Lopuksi tein vielä pienen kielitestin (monivalintakysymyksiä), joka oli oletettua vaikeampi. Ei mitenkään erityisen vaikea, mutta kyllä siinä sai muutamissa kohdissa ihan kunnolla miettiä. Haastatteluni kesti vain puolisen tuntia, sillä vuoden ensimmäinen Get Ready tapaaminen alkoi suoraan haastatteluni jälkeen. Haastatteluun mennessä ei kannata jännittää liikaa, sillä todennäköisesti haastattelija on tosella mukava ja tilaisuus rento. Kannattaa varautua kertomaan asioita itsestäsi ja perheestäsi, luonteesta, koulunkäynnistä, ystävistä ja kiinnostuksenkohteista. Haastattelu menee parhaiten, jos olet luonteva ja et valmistaudu liikaa. Tässä on muutamia kysymyksiä, joihin kannattaa miettiä jo vastaukset valmiiksi, suomeksi ja englanniksi. 

- Miksi valitsemasi maa? Mitä odotat vaihtovuodeltasi?
- Mitä tekisit, jos sinulle tulisi koti-ikävä/isäntäperheen säännöt olisivat paljon tiukemmat, kuin säännöt nykyisessä perheessäsi/isäntäperheesi asuisi pienemmässä yhteisössä/isäntäperheesi taloudellinen tilanne olisi erilainen, kuin perheesi taloustilanne on nyt? yms.
- Miten kuvailisit itseäsi/miten äitisi tai isäsi kuivailisi sinua?
- Mitä odotat koulultasi kohdemaassa?


Ensimmäinen Get Ready pidettiin Tampereen Yhteiskoulun lukiolla (Hallituskatu 30)

Olen myös kuullut, että osalta vaihto-oppilaista on kysytty asioita kohdemaasta tai Suomesta. Get Ready -tilaisuus oli mielestäni hyödyllinen ja sain paljon lisätietoa vaihto-oppilaana olemisesta ja vuodesta USA:ssa. Joten jos harkitset vaihtariksi lähtemistä, kannattaa käydä tuolla kuuntelemassa. Explorius järjestää ennen vaihtovuotta neljä eri Get Ready -tilaisuutta. Ainoastaan viimeinen eli neljäs on pakollinen, jonne tulee kutsu postissa. Muihin saa sitten osallistua oman harkintansa mukaan. :) Ilmoittautua voi Exploriuksen sivuilta. Ensimmäinen Get Ready käsitteli koulunkäyntiä ulkomailla. Toivottavasti haastatteluvinkeistä on jotain hyötyä niille, jotka eivät vielä haastattelussa ole käyneet! 

Sinna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti